Home > Banken > Struisvogels op Financiën

Struisvogels op Financiën

Op 1 april jl. schreef ik in ESB een artikel over internetspaarbanken. Hierin betoog ik dat het aantrekken van buitenlands internetspaargeld via de Europese bijkantoren van de Nederlandse banken (waaronder ING Direct en Rabo Direct) de schatkist bloot stelt aan risico’s, omdat dit spaargeld onder het Nederlandse depositogarantiestelsel (DGS) valt.

Naar aanleiding hiervan heeft kamerlid Plasterk (PvdA) kamervragen gesteld aan minister De Jager. In het antwoord van de minister worden de volgende punten gemaakt:

  1. De kosten van het Nederlandse depositogarantiestelsel (DGS) worden omgeslagen over het  bankwezen. De door het DGS gedekte spaargelden mogen dus niet als een latente verplichting van de Nederlandse overheid worden aangemerkt.
  2. De kans dat alle grootbanken tegelijkertijd in de problemen komen is miniem.
  3. Het aantrekken van buitenlands spaargeld stelt Nederlandse banken in staat om hun “retail funding gap” te dichten. Dit is het verschil tussen de binnenlandse bancaire kredietverlening en de binnenlandse spaargelden. De minister suggereert hiermee dat het aantrekken van buitenlands spaargeld een goede zaak is.

Op deze antwoorden valt het nodige af te dingen.

Ad 1. De Nederlandse autoriteiten (Ministerie van Financiën en DNB) klampen zich vast aan de de jure situatie, zoals die in de bankwet is geformuleerd. Gezien de sterke concentratie in ons bankwezen is dit echter een papieren werkelijkheid. Een deconfiture van een kleine bank als DSB kan nog wel worden omgeslagen over de rest van de sector. Maar in het hypothetische geval dat ING zou omvallen kan de rest van de sector dit absoluut niet dragen. Het kapitaal is domweg te klein in verhouding tot de gegarandeerde spaargelden. De overheid moet dan wel inspringen.

Ad 2. Dit is een onzinnig punt. Zoals hierboven aangegeven hoeft er maar één grootbank in de problemen te komen om de rest via het DGS in zijn val mee te slepen. Los daarvan zijn in crisistijd risico’s vaak sterk gecorreleerd. Dit is een les van de kredietcrisis die men op Financiën toch zou moeten hebben geleerd.

Ad 3. De Nederlandse “retail funding gap” kan gemakkelijk op andere manieren worden gedicht, bijvoorbeeld door het uitgeven van zogenaamde “covered bonds”. Maar het is voor banken natuurlijk goedkoper om onder een impliciete Nederlandse overheidsgarantie buitenlands spaargeld aan te trekken. Als de “retail funding gap” echt een probleen vormt voor het Nederlandse bankwezen zijn er overigens wel betere oplossingen te verzinnen. Bijvoorbeeld via het fiscaal ontmoedigen van hypotheekproducten waarop niet wordt afgelost. Dit zou als gunstig neveneffect hebben dat de uitstaande hoeveelheid hypothecair krediet afneemt en de funding gap daalt.

Ronduit teleurstellend is dat de minister de Europese context – waarbij de activiteiten van buitenlandse bijkantoren onder de verantwoordelijkheid van het thuisland vallen – als een gegeven aanneemt. De kredietcrisis heeft toch overduidelijk de weeffouten in het Europese systeem van financiële regelgeving en toezicht aangetoond (denk maar aan de Icesave en Fortis debacles). Hieraan moet dus iets worden gedaan. Als nationale politici zich blijven verstoppen achter Europese regels moeten we niet verbaasd zijn als Europa impopulair wordt.

Wat rest in de beantwoording is een onterechte reprimande aan het adres van de Rabobank, die het heeft gewaagd om op te merken dat de keizer geen kleren aan heeft (i.e. dat de Nederlandse staat de ultieme risicodrager is bij een deconfiture van een Nederlandse grootbank).

Categorieën:Banken
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s